De kick van jezelf blootgeven
Drie vragen en antwoorden over exhibitionisme, het meest voorkomend zedendelict.
Je bent jong en je wilt niks
Veelvuldig in het nieuws: veel jongeren kampen met mentale klachten zoals depressie. Wat is er aan de hand?
Niet alles goud wat er blinkt
Een ratelende fruitautomaat, een gewonnen toto – winnen is kicken. Totdat gokken een verslaving wordt en een spel van liegen en bedriegen begint. Meer leren over gokverslaving?
O, wat verschrikkelijk voor je
We zijn als mensen toch in staat om adequaat te reageren als iemand ons iets heftigs vertelt, toch?
Hoop, lef en … groei
Heeft het nieuwe kabinet zich met haar motto laten inspireren door de Haarlemse Herstelacademie?!
De confrontatie met de kilo’s - over wegen bij een eetstoornis
Eén keer in de week op de weegschaal, en dan een goed gesprek over de uitkomsten. Wegen is een vast onderdeel van cognitieve gedragstherapie bij een eetstoornis.
Psychisch ouder worden: het lichaam telt mee
Psyche, soma en de sociale context: samen bepalen ze het mentale welzijn van ouderen.
Rust geeft ruimte – over herstelgericht werken bij extreem vluchtgevaarlijke cliënten
Op afdeling Olivijn van FPC Kijvelanden komen forensische cliënten tot rust. Dat stemt tot nadenken over de toekomst.
Laat die nagellak nog meer glimmen – over fixaties bij autisme
Extreme interesse in één onderwerp (fixatie) is een kenmerk van autisme. Hoe kan dit een constructieve rol spelen in de begeleiding?
Emoties te groot voor de behandelkamer
(over hoe je een goed gesprek over suïcide voert met naasten)
Hoe betrek je naasten bij de behandeling van jongeren met suïcidaliteit? Psychiater Liesbeth Hoekstra en systeemtherapeut Janke Versteeg van Karakter geven uitleg in een podcast.
Bang voor een boterham – tot de dood erop volgt
In de podcast van kinderarts Annemarie van Bellegem krijg je uitleg over hoe anorexia werkt en welke angsten patiënten doormaken.
Als jeugdprofessional in gesprek met jongeren over cannabis
Jongeren die problemen hebben, blowen vaker dan hun leeftijdsgenoten. Daardoor lopen zij meer risico op problemen zoals schooluitval of verslaving door het gebruik van cannabis. Om jeugdprofessionals te helpen het gesprek hierover aan te gaan, geven experts en jongeren tips en handvatten in de Trimbos-podcastserie ‘In gesprek over cannabis.’
Vernieuwing in de ggz
Volgens prof. dr. Floortje Scheepers is vernieuwing een dagtaak. Innovatie in de zorg gaat misschien langzamer dan veel mensen hopen, maar volgens Scheepers is dat niet per se slecht. In deze podcast spreekt zij over de misvattingen én mogelijkheden van vernieuwing in de zorg.
Werken met forensisch psychiatrische jeugddelinquenten
Erik Jongman werkt al dertig jaar met de top-600 van forensisch psychiatrische jeugddelinquenten in Nederland. Onderwerpen als straatroof, overvallen en liquidaties komen in zijn dagelijkse werk meer dan eens voorbij. Hoe probeert Jongman deze jongeren weer het rechte pad op te krijgen? In aflevering 5 van de RINO Groep Podcast vertelt hij daarover en over de rol die ouders, zorg en wetenschap hierin hebben.
EMDR vs. VSDT: de nieuwste inzichten
Toen Suzy Matthijssen op YouTube een filmpje zag van een Engels echtpaar dat mensen met angststoornissen behandelde, dacht zij eerst: ‘Wat is dit voor vaag gedoe?’ Inmiddels is zij samen met Ad de Jongh de enige klinisch psycholoog die onderzoek doet naar VSDT, een nieuwe therapievorm voor traumabehandeling.