luisteren

Rust geeft ruimte – over herstelgericht werken bij extreem vluchtgevaarlijke cliënten

Op afdeling Olivijn van FPC Kijvelanden komen forensische cliënten tot rust. Dat stemt tot nadenken over de toekomst.

Wonen met uitzicht op alpaca’s in de wei en eendjes in de tuin. Cola en worstenbroodjes voor 50 cent. Deze plek klinkt als een droombestemming. Maar de hekken staan onder stroom, en 50% van de bewoners verlaat alleen tussen 6 planken de poort. De podcast TBS praat met bewoners en behandelaren van de forensische EVBG-afdeling van FPC de Kijvelanden (37 min.)

 

Wat is een EVBG-afdeling? 
De podcast speelt zich af in EVBG-afdeling 'Olivijn' van Fivoor. EVBG staat voor extreem vlucht- en beheersgevaarlijk. Op de afdeling ontbreekt iedere mogelijke prikkel die tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Bewoners komen de tijd door met triktrak, een eigen Lego-collectie, of muziek luisteren. Zo vertelt bewoner Bobbie: “Ik space gewoon weg op mijn eigen muziek. Dan ben ik in mijn eigen wereld en kan het me gestolen worden wat er achter die deur gebeurt.” 

 

Wat is de insteek van de zorg hier?  

De 7 cliënten krijgen intensieve, individuele begeleiding. Eefje Konings, behandelcoördinator en gz-psycholoog vertelt: “Hier kom je tot rust. Er wordt minder van bewoners verwacht dan bij andere forensische afdelingen. Dan komen mensen vaak tot het besef van: hé, ik wil dit niet als eindbestemming. 
 
Is er een leven na de longstay?  
De afdeling is géén eindstation, benadrukt Eefje Konings, al wonen sommige mensen hier wel 40 jaar. We zien dat mensen hier weer in beweging komen. Ze gaan bijvoorbeeld terug naar TBS-behandelkliniek omdat ze weer intrinsieke gemotiveerd zijn voor een behandeling.” Huisje-boompje-beestje zit er voor niemand meer in: er blijft nog een leven lang zorg nodig.