luisteren

Laat die nagellak nog meer glimmen – over fixaties bij autisme

Extreme interesse in één onderwerp (fixatie) is een kenmerk van autisme. Hoe kan dit een constructieve rol spelen in de begeleiding?

Mensen met autisme hebben wat vaker specifieke interesses waar ze heel intensief mee bezig kunnen zijn. Zo’n fixatie geeft mensen vaak plezier. Daarom moet het niet negatief gelabeld worden. Dat stelt Annelies Spek, klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. 

 

Annelies Spek geeft uitleg over diagnostiek en behandeling autisme in deze podcast van de RINO Groep (35 min). Ze gaat ook in op de rol van een fixatie, een intensieve interesse in één onderwerp. Annelies: “Fixaties geven vaak veel levensgeluk. Als ik de meeste mensen vraag: wat geeft jouw leven zin? Dan noemen ze familie, gezin, werk, vrienden. Maar wat als je geen werk of vrienden hebt? Juist dan kan een fixatie zin geven.

 

Mindfull bij een file van Kevers  
Een fixatie kan een constructieve rol spelen in de begeleiding. Annelies geeft het voorbeeld van een mindfulness-oefening. Daarin leer je om gedachten op een denkbeeldig wolkje te zetten, en dat wolkje weg te laten drijven. Annelies: “Ik vraag altijd aan cliënten: heb jij zelf een beter beeld dan die wolkjes? Een cliënt was helemaal verzot op (Volkswagen) Kevers. Die verbeeldde voor zichzelf een hele file van Kevers. Elke keer ging een deurtje open – gedachte erin – deurtje dicht, en dan reed de gedachte weer verder. In de tussentijd genoot hij van de Kever-optocht.”

 

Een nagellak-fixatie valt minder snel op

Mannen en vrouwen met autisme verschillen in hun fixaties. Die van vrouwen worden vaak minder makkelijk herkend. Annelies: “Mannelijke fixaties zoals de Tweede wereldoorlog, wiskunde of computers associëren we sneller met autisme. Bij vrouwen gaat het bijvoorbeeld poezen, lezen of nagellak. Als een meisje heel veel nagellak heeft, denk je niet gelijk aan autisme. 

 

In de podcast gaat Annelies uitgebreider in op deze en andere verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme.