doen

Onbelemmerd herstellen (en hoe jij daar optimaal aan bijdraagt)

Als je herkent in welke fase van herstel een cliënt is, kan je jouw ondersteuning daarop aanpassen. Dat maakt jouw werk effectiever. Wanneer doe je wat? En wat vooral niet?
Schermafbeelding 2024 03 03

In de ggz komt steeds meer aandacht voor herstelondersteunende zorg. Hierin draait het om de mens, en minder om de ziekte. Diens behoeften, wensen en krachten staan centraal bij de invulling van de zorg. Herstelondersteuning geeft cliënten veerkracht en hoop. En wat heeft herstelondersteunende zorg jou te bieden?   

 

Nieuwe fase, andere ondersteuning 
Herstellen van een psychische aandoening gaat met vallen en opstaan. Toch heeft het vier herkenbare fasen. In het begin is de cliënt overweldigd door de aandoening. In de laatste fase lukt het om te leven voorbij de aandoening. Daartussen zit een proces van worstelen en leren leven met de psychische problemen.  
 
Elke fase vraagt om andere ondersteuning. En elke fase heeft andere ‘herstelbelemmerende handelingen’. Dat zijn interventies die herstel juist in de weg staan. Zoals het aandragen van oplossingen of denken dat je weet wat goed is voor jouw cliënt. Test jouw kennis over wanneer wat wel – en vooral niet te doen in deze GGZ Inspiratie van de GGZ Ecademy (5-10 minuten)