doen

Kan ik verplichte zorg verminderen?

Verplichte zorg wil je zoveel mogelijk voorkomen. Maar hoe? De praktijk is weerbarstig.
voorkomen van verplichte zorg 720

Er wordt nog steeds dwang toegepast in de Nederlandse ggz. Op het landelijk Congres&festival Voorkomen van Verplichte Zorg op 13 juni in Den Bosch leer je beproefde methoden die verplichte zorg voorkomen. Want dwang heeft veel impact op de mensen die het moeten ondergaan.

 

Wat is de stand van zaken van verplichte zorg in Nederland?  

Verplichte zorg (dwang) komt nog steeds meer voor dan wenselijk. Ondanks vele initiatieven in Nederland krijgen meer mensen verplichte zorg of dwangmedicatie. Het aantal separaties nam de afgelopen jaren wel af. Maar het streven 'niemand in de separeer’ nog steeds toekomstmuziek. In deze serie van GGZ Totaal vertellen mensen in aflevering 2 en 3 over hun ervaringen met verplichte zorg (8 minuten leestijd). Trouwens: niet iedereen is achteraf gezien negatief. Maar niemand bewaart er goede herinneringen aan.  
 

Wat ga je leren op het Congres&festival?  

Alle professionals in de ggz kunnen meedoen aan dit evenement.  

  • Je gaat ervaren wat onnodige dwang met je kan doen. 

  • Je maakt kennis met beproefde methoden voor verminderen van dwang, zowel voor de ambulante en klinische zorg en als binnen woonvormen.  

  • Met andere deelnemers ga je aan de hand van cijfers op zoek naar mogelijke oplossingen.  

 

Initiatiefnemers willen verplichte zorg terugbrengen 

Het congres is een initiatief van o.a. Stichting High & Intensive Care (HIC), Akwa GGZ, De Nederlandse ggz, MIND, F-ACT Nederland, Centrum certificering ACT & F-ACT (CCAF) en het Platform IHT. Hun ambitie: verplichte zorg tot een aanvaardbaar minimum beperken. Daarvoor richten ze nieuwe lerende netwerken op en brengen netwerken bij elkaar. Op 13 juni 2024 komen deze lerende netwerken samen.