Ongeveer 500.000 kinderen in Nederland zijn ‘KOPP’: kinderen van een ouder met psychische problemen (KOPP). Zoiets laat een leven lang sporen na. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld een veel grotere kans op psychische problemen.
Of het ooit nog normaal wordt
De rappende psycholoog Daisz steekt KOPP-jongeren met dit nieuwe nummer een hart onder de riem:
Je maakt je zorgen
en die zorgen moet je dragen
terwijl je vrienden chillen
zit jij met zoveel vragen
of het ooit nog weer normaal wordt
of dat dit het leven is
Hoe is het met mama?
Zo groeit Nikki op haar moeder met borderline. In dit interview (vanaf minuut 5) vertellen ze openhartig over hoe dat gaat. “Ik vind het soms heel moeilijk om ergens heen te gaan als ik weet dat het niet goed gaat met mijn moeder,” vertelt Nikki, “omdat ik weet dat ze zichzelf dan niet verzorgt, dat ze niet eet”. Haar moeder weet wel dat het niet normaal is: “soms walg ik dan van mezelf.” Maar als ze door haar borderline eenmaal “de afslag” heeft genomen is ze niet meer bij machte haar moederrol goed te vervullen.
Wat kan je doen als zorgverlener?
Tijdig signaleren, daar begint het uiteraard mee. Het Trimbos zette de kenmerkende signalen per leeftijdsgroep op een rijtje. De kans bij KOPP/KOV is dat deze kinderen later psychische klachten krijgen is veel groter dan in andere situaties. Andere problemen die veel voorkomen zijn o.a. moeite met aangaan van relaties en aangeven van de eigen grenzen en minder goede schoolprestaties.