Ontdek hoe sociale ongelijkheid een rol kan spelen bij het ontwikkelen van psychische aandoeningen en leer welke risicofactoren een rol spelen en wat er nodig is om het tij te keren.
Van alle kinderen die een of meer schokkende gebeurtenissen meemaken, ontwikkelt ongeveer 16% een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hoeveel kinderen die thuis onveilig opgroeien dit betreft, weten we niet precies. Wel lopen deze kinderen een grotere kans op de ontwikkeling van allerlei (traumatische) stressklachten. Door chronische stress kunnen kinderen moeite hebben emoties te begrijpen, te beheersen en te uiten. Kinderen voelen zich snel overprikkeld en kunnen daardoor emotionele uitbarstingen krijgen, zoals huilbuien, uitbarstingen van woede of extreme schrikreacties. Andere kinderen proberen lastige gedachten en gevoelens zoveel mogelijk te blokkeren en lijken juist afstandelijk en onbereikbaar.
Ook kunnen kinderen psychosomatische klachten krijgen, zoals hoofdpijn of buikpijn, depressieve klachten, angstklachten of concentratieproblemen. Allemaal klachten die de lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling kunnen verstoren. Als deze klachten te lang aanhouden of te intens zijn, is traumabehandeling nodig. Maar ook voor andere klachten als gevolg van mishandeling en verwaarlozing kan behandeling aangewezen zijn.
Deze animatie over de Window of Tolerance legt uit wat de impact van stress en traumatische ervaringen heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein, op de emoties en het gedrag van kinderen.