lezen

Wearables, slaaprobots en een douchebril

(Digitale) vernieuwingen bestormen de ggz.

In de ggz zijn er volop vernieuwingen gaande op digitaal en technologisch gebied. Sommige vernieuwingen zijn heel aantrekkelijk, maar bij andere moet je oppassen. En er is ook innovatie waar géén wifi-verbinding voor nodig is.  

istockphoto 1452604857 612

Via ‘wearables kunnen mensen zelf data verzamelen over hun biologisch functioneren en inzicht opdoen over bijvoorbeeld hun stressniveau. Een Nederlands voorbeeld is SAM, de Stress Autism Mate. Een variant daarop is Miles. Dat is een smartwatch voor cliënten die onbegeleid op pad gaan helpt om weer terug te keren naar de instelling als ze bijvoorbeeld zijn verdwaald of een terugval hebben gehad onderweg.  

 

Virtual reality (VR) wordt ingezet voor bijvoorbeeld exposuretherapie. Via VR-bril betreedt iemand een ruimte die in de realiteit angst en fobieklachten oproept. In de virtuele realiteit kan de cliënt ervaren dat die ruimte niet beangstigend hoeft te zijn. Een andere mogelijke toepassing van VR die momenteel wordt onderzocht is psycho-educatie over PTSS-klachten 

 

In het Leo Kannerhuis kunnen kinderen met psychiatrische problemen een slaaprobot mee nemen naar bed. De robot simuleert menselijke ademhaling. Dat maakt kinderen rustiger, en daardoor vallen ze makkelijker in slaap. En GGZ Oostbrabant werkt Tonnie de Robot als zorgmedewerker. Dit schattige robotje met een bol buikje helpt cliënten met motiveren, activeren en het volgen van het dagprogramma. Het is een buddy voor de patiënt, geen vervanger van de zorgmedewerker. 

 

De therapeut vervangen door een chatbot? 
Ook therapeutische toepassingen van chatbots zijn in opkomst, zoals Wysa en Youper. Hier converseer je met een ai-toepassing. Deze chatbots zijn echter nog lang niet geschikt voor de ggz, constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens onlangs. “De meeste chatbotapps voor virtuele vriendschap en therapie bij mentale problemen geven onbetrouwbare informatie en zijn soms zelfs schadelijk. De chatbots bevatten verslavende elementen, doen zich voor als echte mensen en kunnen in een crisissituatie zelfs een gevaar vormen voor kwetsbare gebruikers.    

 

Ook zonder technologie kan je innoveren  
Robin Kölker, sociotherapeut bij Youz, ontwikkelde een ‘douchebril’ voor mensen die liever niet hun eigen lichaam zien. De douchebril heeft een afdakje dat het zicht op het lichaam voorkomt, en heeft geen glazen