Het aantal incidenten met mensen die zich ‘onbegrepen of verward’ gedragen nam in 2024 met 6% toe ten opzichte van 2023, meldt de politie. Verward gedrag is een maatschappelijk containerbegrip geworden; de term werkt stigmatiserend en mist de broodnodige nuance.
Verwardheid kan vele oorzaken hebben, zoals:
-
een symptoom van een achterliggend probleem zoals schulden of dakloosheid,
-
de samenleving die zelf verwarring veroorzaakt door ingewikkelde procedures of onbegrijpelijke informatie,
-
een psychische stoornis die zich uit in verward gedrag.
De term ‘verwarde mensen’ is vanuit de politie gezien misschien begrijpelijk, maar vanuit zorgverleningsperspectief is het duidelijk dat je een verward persoon met dementie niet op dezelfde manier moet behandelen als iemand met een verstandelijke beperking of met verslavingsproblemen. Verwarde personen vragen ieder als individu om een persoonlijke behandeling omdat ze uniek zijn. Lees er meer over in de Kennisbundel Verward in de wijk.
In deze online escaperoom kruip je in de huid van een naaste van iemand met verward gedrag en probeer je de situaties waarin je terechtkomt zo goed mogelijk in te schatten. Laat je daarbij adviseren door hulpverleners en de politie. Deze escaperoom is gemaakt door GGZ Ecademy en Saxion, en is gratis beschikbaar.