kijken

Slimmer dan je moeder

Naast KOPP en KOV is er ook KOVB: kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Opgroeien als KOVB is een ingrijpende jeugdervaring die ernstige gevolgen kan hebben voor het kind.

Ruim 23.500 kinderen onder de 18 jaar in Nederland groeien op bij een ouder met een licht verstandelijke beperking (LVB). 75% van deze kinderen heeft zelf geen LVB. Deze infographic van Augeo geeft meer inzicht in hun situatie, de impact die het op hen heeft en welke steun ze goed kunnen gebruiken.

  

Ik heb nooit echt houden-van gevoelens voor mijn moeder gehad, maar ik voel mij wel verantwoordelijk voor haar. Ik wil haar niet afvallen en haar wel in haar waarde laten (bron: Ouder van mijn ouders)  

 

Opgroeien als KOVB betekent vaak dat kinderen al op jonge leeftijd taken en verantwoordelijk-heden hebben in het gezin die normaal gesproken bij ouders horen. Deze kinderen komen ook in sociaal-emotioneel opzicht veel tekort. Hun ouders kunnen zich minder goed inleven in en aansluiten bij de behoeften van hun kind. Deze kinderen hebben daardoor een grotere kans op:  

 

  • Overbelasting en loyaliteitsconflicten  

  • Sociaal isolement, eenzaamheid en gepest worden  

  • Trauma en psychische problemen zoals depressie en gedragsproblemen 

  • Emotionele en fysieke verwaarlozing 

 

In het programma Carrie op Vrijdag vertelt Lizzy over haar jeugd en over de zwangerschappen van haar moeder (kijktijd 14 minuten). In haar tienertijd bleek haar moeder weer zwanger: Het was gelijk paniek in de tent. Ik dacht: dit kindje mag niet overkomen wat mij is overkomen. Ik heb heel veel zorg op me genomen, ging mee naar de verloskundige, ik ben zelfs bij de bevalling geweest.  

Bij een nieuwe zwangerschap schakelt ze Veilig thuis in, al brengt dat te weinig soelaas. Kijk niet weg, is dan ook de conclusie van het gesprek.