luisteren

O, wat verschrikkelijk voor je

We zijn als mensen toch in staat om adequaat te reageren als iemand ons iets heftigs vertelt, toch?

Iemand neemt je in vertrouwen en vertelt dat ze seksueel misbruikt is. “O, wat verschrikkelijk voor je!” is je eerste reactie. Iva Bicanic legt in aflevering 4 van de podcastserie van het Centrum Seksueel Geweld (14 minuten) uit waarom dat niet altijd helpt. En wat wel.  

 

Stel vragen alsof je nog van niets weet 
Lang niet alle mensen die seksueel zijn misbruik, vertellen erover. Iva: “Als iemand me er over vertelt, vraag ik me daarom ook altijd af: wat is de reden dat iemand me dit vertelt? Je weet niet hoe het misbruik voor iemand is geweest. Daarom is het prima om het te vragen: hoe is dat voor jou? Wat heeft het met jou gedaan en hoe heeft het jouw leven beïnvloed? Dus stel vragen alsof je het nog niet weet.  

 

Het gaat om méér dan alleen seks 
Iva: “We denken vaak dat het over het seksuele deel moet gaan van het seksueel misbruik. Maar het gaat ook over: geheimhouding, eenzaamheid, je verraden voelen. Wie seksueel misbruikt is, heeft een dubbelleven moeten leiden. Vraag dus ook: hoe was het voor jou om al die tijd dat dubbelleven te hebben? Iva: ”Als je dat samen kunt exploreren is het voor de ander al minder eenzaam. 

 

Wat jij hebt meegemaakt is niet jouw schuld 
Mensen die misbruik hebben meegemaakt weten meestal op rationeel niveau wel dat het niet hun schuld is, maar voelen het soms nog wel zo. Of ze zijn bang dat anderen dat denken. Iva benadrukt dat je moet zeggen: wat jij hebt meegemaakt is niet jouw schuld. Of in een variant daarop 

 

  • die persoon had dat nooit mogen doen.  

  • je bent niet raar, je bent niet gek, je bent niet vies.  

  • jij bent niet het misbruik.  

  • er is gewoon niks mis met jou 

schaam jij je vaak