lezen

Nachtrust als medicijn voor ADHD?

Als jongeren met ADHD ’s nachts te weinig slapen, hebben ze overdag meer last van de symptomen van ADHD.

‘Vergeet slaap niet in het hulpverleningsproces, laat jongeren met ADHD kiezen wat ze willen veranderen aan hun slaap en denk samen na hoe ze dat kunnen bereiken.’ Dat is de oproep van Saskia van der Oord. Ze is hoogleraar klinische kinderpsychologie aan de KU Leuven en deed een systematische review van ruim 8000 artikelen over de relatie ADHD en slaap. 

GettyImages 606353439 7dd3727cf0434611b9ef1d833afa9d

Hoe komt het dat jongeren met ADHD slechter slapen? 
‘We vermoeden dat een aantal oorzaken ervoor kan zorgen dat jongeren met ADHD slechter in slaap komen’, vertelt Saskia in het artikel: 

 

  1. Het kan zijn dat deze jongeren het gewoonweg saai vinden om in bed te liggen; er is geen directe beloning.  
  2. Het omschakelen van wakker zijn naar gaan slapen is voor deze groep lastiger te maken. Ze kunnen misschien hun energieniveau lastiger afstemmen op de rust die nodig is voor slaap.  
  3. We weten ook dat mensen met ADHD lastiger kunnen plannen, waardoor zij als ze willen gaan slapen misschien blijven piekeren over wat ze nog moeten doen.  
  4. Sommige onderzoekers vermoeden daarnaast dat mensen met ADHD een verstoring in de melatonineaanmaak hebben. 

 

Slaap als medicijn? 
Saskia concludeert uit de review ‘dat het kan betekenen dat er een sleutel ligt in slaap voor een groot deel van de groep met ADHD-klachten.’ Aan de KU Leven ontwikkelde Saskia de slaapinterventie SIESTA, waar nu onderzoek naar loopt. In Nederland deden onder andere Emma van Andel en Sandra Kooij onderzoek naar het effect van melatonine en lichttherapie.