Moederziel alleen
Mensen met langdurige psychische problematiek in Nederland voelen zich vaker eenzaam dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos. 79% van het Panel Psychisch gezien voelt zich eenzaam, tegen 49% van de bevolking. In deze video geeft psycholoog Lynn Mobach (Pro Persona) uitleg over eenzaamheid bij jongeren (kijktijd 4.26 min). Ook relevant voor volwassenen.
1. Wat is eenzaamheid?
Lynn: “Eenzaamheid is mismatch tussen behoefte aan sociaal contact en ervaren sociaal contact.” Dat maakt eenzaamheid tot een heel persoonlijke ervaring. Waar de één zich in zijn eentje prima vermaakt, kan de ander niet zonder sociale contacten.
2. Welke soorten eenzaamheid zijn er?
Lynn onderscheidt emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid: “Emotionele eenzaamheid gaat om het missen van iemand met wie je intieme zaken kan bespreken. Sociale eenzaamheid betekent dat iemand geen bevredigend sociaal netwerk heeft.”
3. Wat is de relatie tussen psychische klachten en eenzaamheid?
Eenzaamheid en psychische klachten zijn een gevaarlijk duo: ze kunnen elkaar versterken. Wie zich eenzaam voelt, kan daar sombere gevoelens over ontwikkelen. Vice versa geldt dat iemand met een depressie minder snel sociale contacten opzoekt en daardoor vereenzaamt.
4. Alleen voelen is niet alleen zijn
Lynn: “Dat je je alleen voelt betekent niet dat je alleen bent.” Haar tip aan mensen die zich eenzaam voelen is dat ze contact met anderen opzoeken. Is dat moeilijk, dan kan een contact dichtbij zoals een ouder of zorgverlener, al een goede eerste stap zijn.
