luisteren

Je bent jong en je wilt niks

Veelvuldig in het nieuws: veel jongeren kampen met mentale klachten zoals depressie. Wat is er aan de hand?

Hoewel het aantal jongeren met mentale klachten licht afneemt, is het aantal nog steeds hoog. In de podcast van de RINO Groep vertelt klinisch psycholoog en senior onderzoeker Yvonne Stikkelbroek over oorzaken van depressie bij jongeren, de effectiviteit van CGT en de onderschatting van terugval. (Luistertijd: 35 minuten).  

 

Het ziet er niet altijd uit als een depressie 
Bij jongeren die somber zijn, denk je niet altijd gelijk aan depressie. Misschien is het wel gewoon de puberteit…. Ze praten er ook niet makkelijk over. Waar moet je op letten? Yvonne: “Kijk naar een breuk, iets in het gedrag dat wezenlijk anders is dan voorheen. Bij jongeren staat de sombere stemming niet per se voorop. Het kan zich ook uiten in prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, gedrag dat je niet herkent van vroeger.” 

 

Als het sociale keurslijf knelt 
Depressie komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Dat komt wellicht door hormonale veranderingen, of doordat ze meer te lijden hebben van maatschappelijke normen. “Sociale verwachtingen spelen sterker bij meisjes: je moet aardig zijn, lief, behulpzaam. Juist in die leeftijdsfase waarin je gaat ontdekken wie je bent kan een meisje dan in de knel komen. 

 

En die social media dan? 
Social media geven zowel plezier als stress. Jongeren ontlenen er steun en plezier aan, maar aan de andere kant kunnen ze er via de fuik van algoritmes in een negatieve spiraal komen. Het wordt een soort koketteren met hoe erg jouw klachten zijn bijvoorbeeld,” vertelt Yvonne. Er is alleen nog geen wetenschappelijk bewijs dat uitsluitsel geeft over het effect van social media.